In een tijd waarin alle zekerheden in het leven lijken weg te vallen, is het mooi dat er toch tradities zijn die blijven. Het luisteren naar de Top 2000 van radio 2 met de zekerheid van Bohemian Rhapsody op 1 is er zo een.

Maar ook de Open Spanbroeker SjoelKampioenschappen voor duo’s is er zo een. Vrijdag 19 januari 2024 staat met een grote cirkel in de agenda’s van menig liefhebber van de edele sjoelsport. Het onderwerp ‘Wie wordt de winnaar’ staat bij menig gezin intussen op de verboden lijst van gespreksonderwerpen tijdens de kerstdiners of bij de oliebollen op Oudjaarsavond.

Het deelnemersveld dat vlak voor de kerstdagen bekend officieel bekend werd gemaakt geeft daar dan ook alle aanleiding toe.

Want vanuit het sjoelcentrum rond het De Leeuwplein komt weer een stevige afvaardiging. Waar de ene kenner van mening is dat Team Van Teunenbroek / Dekker na 2 verloren finales dit jaar eindelijk de Beker met de Lelijke Oren gaat veroveren, met name dankzij de ingehuurde sportpsycholoog, twijfelen andere kenners toch: zij zijn van mening dat er gewoon niet meer in dit sympathieke team zit.

Wel lijkt het damesteam Van Teunenbroek / Kraakman dit jaar sterker dan voorgaande jaren. Zij zinnen op wraak na de desastreuse kwartfinale van vorig jaar.

Insiders verwachten dit jaar eindelijk de doorbraak van Ruben Snoek, al zijn zij wel van mening dat hij teveel afhankelijk is van zijn partner. Naar verluid twijfelt hij nog over de samenstelling van zijn team.

Opvallend in het deelnemersveld dit jaar het grote aantal nieuwkomers. In de verschillende sjoelcompetities in het dorp zijn vele reputaties gesneuveld, waardoor bijvoorbeeld Team Mark Groot als gevaarlijke outsider zal deelnemen. Maar ook verfrissende nieuwkomers als Frank Appel en Thomas Kuin kunnen deze avond verrassen. Daarentegen wordt van Marius Boon weinig verwacht. Het lijkt wel haast onmogelijk om de functies van Prins Carnaval én top-sjoeler te combineren. Een zware overschatting van deze toch positief-ingestelde persoon.

En de winnaars van vorig jaar, Perry Schuit en Boyd Beemster? Die hebben zich tot nu toe rustig gehouden, mijden de publiciteit. Insiders weten echter dat zij er weer klaar voor zijn.

Het belooft derhalve weer een avond vol topsport te worden, 19 januari 2024, in de nieuwe Sjoelarena op Wuiver 1. Nadat de organisatie vorig jaar heeft geïnvesteerd in nieuwe sjoelbakken, kon nu worden doorgepakt met de verbouwing van het voormalige bankgebouw. Met de adviezen van de wedstrijdcommissie is hard gewerkt om een topsportaccommodatie te creëren die zijn gelijke niet kent in de regio. Chef Sjoelbak Frank Dekker zal dit jaar geen problemen hebben zijn sjoelbakken waterpas te plaatsen.

Ook wedstrijdleider Ton Koelemeijer is zeer content met de nieuwe omgeving waarin zal worden gespeeld. Hij zal er dan ook alles aan doen om er weer een avond van te maken waarin het belang van de topsporters voorop zal staan.

De 14e editie van het Open Spanbroeker Sjoelkampioenschap voor duo’s wordt dus gespeeld in café Vroeg of Laat, Wuiver 1.

Aanvang van de wedstrijd: 20.30 uur.

Publiek kan het evenement gratis bijwonen, wordt echter wel verzocht achter de dranghekken te blijven als er gesjoeld wordt en de aanwijzingen van de organisatie op te volgen.

Klik HIER voor het bericht uit het Noordhollands Dagblad van 18 januari en HIER voor het bericht uit De Koggenlander van 17 januari.