Kavel: Burgemeester voor 1 dag. Ga een dag samen pad met onze nieuwe burgervader Gerard van den Hengel en beleef het burgemeesterschap van dichtbij

Aangeboden door: burgemeester Van den Hengel

Aantal personen: 1

Datum: vrijdag 21 april 2023

Van de Facebookpagina van de burgemeester namen we het volgende verslag over:

Tijdens de gemeenschapsveiling in Spanbroek werd een kavel “een dag op pad met de burgemeester” ingebracht. John Braakman won deze kavel. Vandaag was het zover.

Om 9:00 uur mocht ik Jose Braakman (partner van John Braakman) ontvangen. We zijn begonnen met koffie met gebak. Ik heb een en ander uitgelegd hoe de organisatie werkt (governance). Maar ook over de reorganisatie, opgavegericht werken en het flexwerken. Daarna een rondleiding door het gebouw.

Daarna hebben we een bezoek gebracht aan een veehouderijbedrijf waar plannen zijn voor een boerderij-erfmolen van 15 meter hoog. Hiermee is het hele bedrijf energieneutraal te maken. Voorkeur gaat hier uit naar wind boven zonnepanelen. Reden: wind is er dag en nacht en het gebruik is ook gelijkmatig verdeeld over een etmaal. Prachtig bedrijf met opvolging.

Vervolgens hebben we een uitgebreid bedrijfsbezoek afgelegd aan Wind Energy Solutions (WES). Een bedrijf wat hernieuwbare energie bevordert door verkoop van windmolens. Het bedrijf is gevestigd in Spanbroek. Kennisgemaakt met alle facetten en rondgeleid door het bedrijf door Sjoerd Overpelt. Geweldig om te zien hoe een enthousiast team toegewijd met deze doelstelling bezig is. Dit bedrijf zit inmiddels in de scale-up fase en maakt een mooie ontwikkeling door. Ook fijn om te zien dat het bedrijf lokaal veranderd is en goed is voor meer dan de bezetting van één voetbalteam bij VVS 46 in Spanbroek.

Daarna een bezoek afgelegd aan Hero Balancer in Spanbroek. Hier ben ik rondgeleid langs alle facetten van het bedrijf door Tobias Kirchbaum.

Het bedrijf ondersteunt organisaties bij verduurzamingsdoelstellingen. In de praktijk komt dit er op neer dat de kosten op het gebruik van gas enorm wordt teruggebracht door een slim gebouwenbeheerssysteem. Aantoonbaar geweldige besparingen gerealiseerd bij klanten. Ook dit bedrijf zit in de scale-up fase en telt circa 30 mensen met een gemiddelde leeftijd van 28 jaar. José is ingegaan op de managementfilosofie en wijze van werken. Indrukwekkend om te zien. Vorig jaar was dit bedrijf genomineerd voor de prijs van het Westfries bedrijvengala.

Hier ligt het bewijs dat je met een creatieve werkomgeving jonge mensen aan de regio kunt binden. Belangrijk is dat we hierop extra inzetten als regio zodat start-ups kunnen worden opgericht en door kunnen groeien tot volwassen bedrijven. Iets waarvoor in het onlangs verschenen RABOBANK rapport over de regio ook aandacht voor werd gevraagd. Werk aan de winkel!

Als burgemeester ben ik trots op dit mooie bedrijf. Ik wil jullie hartelijk bedanken voor de interessante en leerzame dag.”