Kavel: Deelnamebewijs Open Spanbroeker Sjoelkampioenschappen voor duo’s

Aantal personen: 14 duo’s + winnaar editie 2020 + winnaar Dorpsdiner

Datum: vrijdag 20 januari 2023

Aangeboden door: Stichting De Gemeenschapsveiling

Duo Boyd Beemster / Perry Schuit terug aan Sjoeltop Spanbroek

Waar bekende sjoelnamen ontbreken, staan anderen op. Voor de 13e editie van de Open Spanbroeker Sjoelkampioenschappen geldt: staan anderen eindelijk weer op.

Vrijdag 20 januari 2023 werd de wederopstanding van het duo Boyd Beemster / Perry Schuit. Ooit talentvolle sjoelers die tijdens hun debuut in 2017 meteen de felbegeerde beker met de lelijke oren wisten te veroveren, maar die in de jaren daarna niet bestand bleken tegen de druk om te moeten presteren. Tot dit jaar.

Afgetekend wonnen Beemster / Schuit poule A. Alleen in de derde ronde moesten de mannen het afleggen tegen het damesduo van Teunenbroek / Kraakman, vooraf toch getipt als een van de grote favorieten. De dames haalden echter geen enkel moment hun niveau van de trainingsrondes en konden hun ambities niet waarmaken. Ze werden in poule A uiteindelijk vierde om al in de 8e finales te sneuvelen tegen duo Dekker / Dam.

Opvallende namen in poule A dit jaar ook duo Lennart en Ruben Snoek. Met een weergaloze score van 249 punten (125+124) zetten zij zichzelf in de schijnwerpers, werden uiteindelijk ook 2e in poule A, maar door overschatting van hun tegenstanders Rina en Chantal Wijnker was ook voor hen de 8e finale al het eindpunt van de avond.

Poule A gaf overigens voor weinig deelnemers garantie voor een lang vervolg van de avond. Alleen Beemster / Schuit en duo Leon en Eric Koopman overleefden vanuit poule A de 8e finales. Voor Koopman / Koopman was vervolgens de kwartfinale het eindstation, mede door een dramatische score van 33 punten. Het verlies was echter geen schande: hun overwinaars duo Dekker / van Teunenbroek stoomden vanuit de 1e plek in poule B in één ademstoot door naar de finale. Zij waren, na het verlies van de finale vorig jaar, duidelijk uit op revanche.

Hoe verging het Niels van Diepen ondertussen, dé grote naam van sjoelend Spanbroek. Helaas: Niels was vanwege ziekte afwezig deze avond. Bij de start van de avond leverde dat toch ook opgeluchte gezichten bij de deelnemers. De kans om te winnen was opeens veel groter geworden. Met name duo Spruit / Doodeman greep die kans met beide handen. Als nummer 2 van poule A reikten zij dit jaar zelfs tot de halve finale waarin zij na een titanengevecht het onderspit moesten delven tegen Dekker / van Teunenbroek. Andere verrassende naam: duo Martijn en Arjan Pronk. Vanuit een 6e plaats in poule A wisten ook zij te reiken tot de halve finale, onderweg toch een respectabele duo en outsider Link / Karel (winnaar editie 2009) aan de zegekar bindend.

Het publiek maakte zich dus tegen Middernacht op voor een zinderende finale. Frank Dekker opende met een score van 106 punten die door Boyd Beemster werd gepareerd met 105. Bas van Teunenbroek, de hele avond al in topvorm moest derhalve in zijn beurt afstand nemen om zicht te houden op de overwinning. Het mocht niet zo zijn. Met een zeer schamele score van 58 punten (vooral de middenvakken leken dichtgetimmerd) was het voor de kenners al duidelijk: Perry Schuit zou het afmaken, de beker lonkte al. Schuit, door het winnen van de biljartbokaal de avond ervoor toch al in de winning mood, sloot de finale af met een prachtige score van 105 punten. Daarmee de wisselbeker met de lelijke oren binnenhalend.

Wedstrijdleider Ton Koelemeijer blikte tevreden terug op de 13e editie. De avond verliep zonder incidenten, het wedstrijdreglement kon in de tas blijven.

Ook over de nieuwe sjoelbakken niets dan lof. De zet van Chef Sjoelbak Frank Dekker om de bakken in de hagelbui en bij -2 graden te vervoeren bleek een meesterzet: de bakken waren in topconditie. “Nog nooit op zulke goed-glijdende bakken gespeeld”, aldus ervaren speler Joost van Diepen.

Een top-avond dus met uiteindelijk ervaren spelers in de finale. Veel talenten hebben geproefd aan spelen op hoog niveau (duo Welling / Kuin, duo Ruiter), een aantal duo’s is uit op revanche na een toch wel teleurstellend resultaat (duo Dekker / Hoebe). Zien we volgend jaar de wederopstanding van oud-winnaars Molenaar / Rinkel of Dekker / Vermeulen? Dat belooft veel voor de editie van 2024. Voor nu: veel stof tot napraten. Het was een mooie avond.